Haar verlies door chemo

Ben je al ziek, valt ook nog je haar uit

Haarverlies door chemo

De bekendste bijwerking van chemotherapie is haaruitval. De oorzaak hiervan is cytostatica, dit is een stofje die in sommige chemokuren zit. Dit stofje kan de haarzakjes beschadigen waardoor het haar bijvoorbeeld sneller afbreekt of uitvalt. Vaak valt eerst het hoofdhaar uit, maar ook andere lichaamsbeharing kan gaan uitvallen.

Hoe begint het haaruitval?

Ongeveer 10 tot 17 dagen na de eerste chemobehandeling begint het haar uit te vallen. Je vindt dan haren op je kussen of in de douche. Ook kan er zogenoemde haarpijn optreden. Het gevoel kan vergeleken worden met een paardenstaart die te strak zit of kleine prikjes van naaldjes op de hoofdhuid. Deze haarpijn kan betekenen dat het haar uit gaat vallen.

Wat te doen bij Haaruitval?

Hoe vreselijk is het dat je te horen krijgt dat je kanker hebt, met hierbij het bericht dat je haren mogelijk uit gaan vallen. Gelukkig zijn er hele mooie oplossingen voor iedereen die door chemo zijn of haar haren verliest.

Tegenwoordig zijn er coldcaps die de mogelijkheid geven om niet al je haren te verliezen, echter hoor ik hier wisselende reacties over.

Ook al kies je voor een coldcap, maak dan toch een afspraak met mij voor een vrijblijvend intakegesprek. Op deze manier zijn we al voorbereid mocht je toch je haar verliezen.

Ik hoop je het gevoel mee te geven dat je je geen zorgen hoeft te maken over je haren. Deze zorg neem ik van je over, zodat jij al je energie kan inzetten voor een zo spoedig mogelijk herstel van je ziekte.

Chemotherapie en haarverlies, de stappen in het algemeen 

Je krijgt te horen dat je chemotherapie moet ondergaan. Je belt mij dan zo snel mogelijk.

Ik kom bij jou of jij komt bij mij langs. We bespreken de mogelijkheden en laat ik een zichtzending komen.

Wanneer je haar uit begint te vallen bel je mij en kun je gebruik gaan maken van het haarwerk.

Na ongeveer twee weken maken we een nieuwe afspraak om samen het haarwerk te wassen en eventueel nog aanpassingen te doen.

Alle klanten met een stralende glimlach de deur uit, dat is mijn missie!

Hoe ga ik te werk?

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

We bespreken de mogelijkheden tijdens het adviesgesprek. Hiernaast bepalen we het model en de kleur.

Het passen van de geselecteerde modellen en indien nodig reserveren we een pruik. Ook kan de pruik meteen gepersonaliseerd worden (denk aan knippen/ afwerken).

In het geval van een chemokuur of bedenktijd bel je mij als het haar gaat uitvallen. Je kunt je pruik dan gaan dragen.

We maken een afspraak om de pruik samen te wassen en eventueel nog aanpassingen te doen.

De mogelijkheden

Pruiken

Een pruik is een haarwerk met als verschil dat deze bestaat uit kunstvezel, ook wel synthetisch genoemd. Deze heb je in verschillende kant en klare modellen.

Lees verder

Haarwerken

Een haarwerk is gemaakt van human hair (echte haren) Dit haarwerk kun je helemaal naar wens laten knippen en stylen.

Lees verder

Haarstukken

Een haarstukje is eigenlijk een stukje haar wat tussen of op de eigen haren wordt bevestigd. Dit kan door middel van speciale tape of klemmetjes.

Lees verder

FAQ- meest gestelde vragen  

Groeit mijn haar weer aan na chemotherapie?

Haaruitval door chemotherapie of bestraling komt in bijna alle gevallen weer terug. Er zijn enkele uitzonderingen: 1. Op de plekken op de hoofdhuid waar directe bestraling is gegeven groeit geen haar, het is een soort litteken. 2. Bij een enkele vrouw groeit het haar in zijn geheel niet meer terug of is het haarveel dunner dan voor de chemo’s, gelukkig is dit aantal heel klein.

Wanneer valt het haar uit na chemo?

Ongeveer 10 tot 17 dagen na de chemobehandeling begint het haar uit te vallen. Zodra je meer dan gebruikelijk haren begint te verliezen bij het kammen van je haar, is het tijd om mij te bellen. Het loslatingsproces is begonnen en zet door omdat de haarzakjes zijn aangetast. Als het haar eenmaal gaat uitvallen, dan zal het een kwestie zijn van een paar dagen. Het haar valt nooit in één keer uit.

Wanneer kan ik het beste een haarwerk regelen?

Mijn advies is om dit zo vroeg mogelijk te doen. Het liefst nog voor de chemokuur, zodat ik kan zien hoe jij je eigen haar draagt en hoe het valt. Zo kunnen we je pruik of haarwerk zoveel mogelijk afstemmen op je huidige haarmodel. Daarnaast is het ook gewoon fijn om te weten dat er een haarwerk voor je klaarligt voor op het moment dat je het nodig hebt.

Wanneer groeit mijn haar weer? En hoelang duurt het tot ik weer een kort kapsel heb en geen pruik hoef te dragen?

Wanneer je haar weer kans krijgt om te groeien is afhankelijk van het soort chemotherapie en andere medicijnen, zoals immuuntherapie (meer info chemotherapie.nl). Het herstel van je cellenna een chemokuur en de haargroei gaan vaak samen op. Nieuwe cellen zorgen voor haargroei. De eerste stoppels kun je dan na +/- 8 weken na de laatste chemosessie verwachten. De structuur van het haar is vaak anders dan voorheen. Veel mensen hebben tijdelijk krullend haar of slag. Soms is de haarstreng dunner, stugger of juist zachter. Verwacht dus niet direct de eigenhaarstructuur en model terug. Reken erop dat je ongeveer een jaar na de eerste chemosessie een haarwerk draagt. Na het jaar heb je een korte coupe.

Neem vrijblijvend contact op voor advies en een kennismakingsgesprek

Vertel mij meer

Locatie

Haarmode Heleen

Reepijzer 18
3371 JC Hardinxveld-Giessendam
info@haarmodeheleen.nl
06 218 609 30

KVK: 23083986
BTW: NL002036271B38

Social Media

Openingstijden

ma. t/m vr. 9.00 – 17.00 uur.

Wanneer je een (uiteraard vrijblijvende) afspraak maakt kan dat bij mij in de salon, of ik kom bij jou thuis of op een andere gewenste locatie.